Γ.Ν. Πετράκης - Αρχιτέκτων Μηχανικός


Κατοικία στις Βούτες

Συνεργάτες:
Μαργαρίτα Χαιρέτη - Πολιτικός Μηχανικός
Τοποθεσία:
Βούτες, Ηράκλειο Κρήτης
Έκταση:
215m2
Χρονολογία Μελέτης:
2007
Χρονολογία Υλοποίησης:
2009

Στη στάθμη των ισογείων χωροθετούνται καταρχήν οι κύριοι χώροι διημέρευσης (καθημερινά, κουζίνες) και στην περίπτωση των ισόγειων κατοικιών και οι ιδιωτικοί χώροι (υπνοδωμάτια – λουτρό). Στη δεύτερη στάθμη των διώροφων κατοικιών έχουμε αποκλειστικά ιδιωτικούς χώρους (υπνοδωμάτια, γραφεία, λουτρά) σε συνδυασμό με εξώστες και ημιυπαίθριους, για την εκτόνωση των εσωτερικών χώρων και την απρόσκοπτη θέα προς όλες τις πλευρές και προσανατολισμούς του οικοπέδου.

Οι όγκοι που περιλαμβάνουν τους ιδιωτικούς χώρους καλύπτονται με κεκλιμένες εγκιβωτισμένες στέγες δίνοντας τη δυνατότητα διαμόρφωσης επιπλέον βοηθητικών χώρων (υπνοδωμάτια) κάτω από αυτές.

Ο χώρος που παραμένει ακάλυπτος φυτεύεται. Παράλληλα, δημιουργούνται
οι απαραίτητες διαμορφώσεις για την πρόσβαση στις κατοικίες, όπως επίσης διαμορφώνεται «περίπατος» που διασχίζει το συγκρότημα και συγκεντρώνει τις εισόδους των κατοικιών ενώ δίνει και τη δυνατότητα οπτικής σύνδεσης στο μελλοντικό δεύτερο συγκρότημα αυτόνομων κατοικιών, δημιουργώντας έτσι ένα, λειτουργικά, ενιαίο σύνολο.

Οι ιδιωτικοί υπαίθριοι χώροι (χώροι εκτόνωσης των εσωτερικών λειτουργιών) είναι προσβάσιμοι από τους κύριους χώρους διημέρευσης στα ισόγεια των κατοικιών, χωρίς υψομετρική διαφορά, υλοποιώντας την αβίαστη ενοποιήση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Συμπληρώνονται με ελαφριές μεταλλικές κατασκευές (πέργκολες) για τη σκίαση, για την πλήρη οριοθέτηση των υπαιθρίων χώρων και την υποβοήθηση της ανάπτυξης της φύτευσης.

Η φύτευση αποτελείται τόσο από ψηλά δένδρα, για την οριοθέτηση των υπαιθρίων χώρων των κατοικιών και για τη σηματοδότηση του «περιπάτου» εντός του γηπέδου, όσο και από μικρότερου ύψους φυτά για τη δημιουργία ευρύτερων πράσινων περιοχών, όσο και τοπικών μικρότοπων περιμετρικά των κατοικιών. Τα φυτά που επιλέγονται είναι χαρακτηριστικά του ελληνικού τοπίου και ακολουθούν την τοπική πράσινη ανάπτυξη.